HTML

Danteraktív

Az információs dzsungel könyve.

Ezek követnek

Polkomm Mixtape

danteraktív 2009.04.22. 16:16

Tegnap este részt vettem a Nézőpont Intézet "Hungary In 2025" előadássorozat legújabb állomásán, amin Hernádi Zsolt MOL-vezér adott elő. (a meghívásért és regisztrációért köszi Robin Mastersnek) Mindent összegezve egy korrektül felépített középbullshitet hallhattunk a rendszerváltás utáni Magyarország sikereiről, kudarcairól, kilátásairól, olajügyeinek sikereiről, kilátásairól. Olajügyi kudarcokról nem esett szó.

 
Ami újdonságként hatott beszédében az a különböző pártideológiai retorikák természetes összeeresztése, egymásra húzása, brikolása volt, akár egy mondaton belül is. Zeneproducer legyen a talpán, aki egy hasonló módon átgondolt és fogyasztható funkyalapú, keresztényrock akkordokat felvonultató, csángó motívumokkal teletűzdelt minimalista technora kever rá egy géppuskaszájú kambodzsai MCt a reggaedalokból megszokott, háttérben meghúzódó, üde Selassie samplerrel élénkítve. Csak úgy puffogtak az elmúlt évek polkomm pátoszai az éterben, volt szó neoliberális fordulati kényszerről (Gyurcsány), népi öngondoskodásra nevelésről (Kóka), morális válságról (Sólyom feat. Semjén) és kisember honfitársainkban szunnyadó kreativitásról (Orbán), adott bekezdés konkluziója irányába mutató szabad vegyítésekkel. Bónusztracknek kaptunk pár szociobarbár oligarcha megmondást, így "Miért az lett az érték, hogy melyik vállalkozó tud 2-3 év után kocsit cserélni, és nem a 15-20 éves megtakarítások okos fialtatása?", és egy Martonyi felkonfot, ahol percenként volt kihangsúlyozva (" ... magyar, hangsúlyozom, khm, magyar") a Magyar Olaj- és Gázipari NyRT. honi mivolta a hallgatóság azon részének, ahol eddig dél-argentín zöldmezős beruházásnak hitték.
 
Nyílván egy ilyen rendezvényen nem illik sehova sem húzni, még akkor sem ha a közönség jó része felhúzható műanyagkutyaként bólogat az erkölcsi válság és semmibe veszett rendszerváltáskori célkitűzések kifejezésekre, ezt az ügyes standuposok aduászaként szolgáló mindenhova adunk, és mindenhonnan elveszünk egy kicsit formulával lehet kivédeni. Az akadályt ügyesen át is vitte Hernádi, akinek kimunkáltságán látszott, hogy eddigi életében három nettó hónapot tölthetett médiatréningeken négyötödös eredménnyel, óramű pontossággal, higgadtan és szakértősen beszélt, az egysávos hangszín és a meghatározatlan végkifejlet hiánya azonban motorikussá és lélektelenné tette a beszédet. Hiába, nem lehet mindenki olyan veleszületett szónoki tehetség, mint az egyetlen fennmaradt amerikai kommunista.
 
Azzal a jövőképpel részemről legalábbis nem tudok sokat kezdeni, hogy az oroszok rossz fejek, bár az előadást követő Liverpool-Arsenal után magam is beláttam.


Címkék: magyarország politikaikommunikacio

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://danteraktiv.blog.hu/api/trackback/id/tr801080260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása