HTML

Danteraktív

Az információs dzsungel könyve.

Ezek követnek

Zárszó

danteraktív 2009.06.16. 22:55

"Thanks fo' ya'll showin up... I'M OUT BITCH!" - mondja Dave Chappelle.

És most ez van: köszi, hogy itt voltatok, ez a blog ennyi volt. Van bennem hiányérzet, mert lehetett volna több, jobban neki veselkedhettem volna, több energiát fektethettem volna a social networkös bekötésére, ha már állandóan arról beszéltem. Nem tettem, amit kézenfekvő ilyenkor az időre fogni, de én inkább úgy fogalmaznék, hogy átalakultak a prioritások az életemben, bejött egysmás ami miatt minimálon, nem az azt megillető koncentrációval tudnám üzemeltetni a Danteraktívot, ami végülis vagy így, vagy úgy de bennem gyűlő frusztrációhoz és színvonaltalan postokhoz vezetne. Másrészt pedig még nem is érzem magam szakmailag olyan felkészültnek, hogy hitelesen tudjak vezetni egy kommunikációs blogot, még ha gonzoként van pozíciónálva sem, ilyenkor meg ugyebár előjön az "inkább szex közben szívroham, mint lassú fájdalmas halál" tétel, jobb egy huszárvágással pontot tenni az i-re (esetemben hosszú í-re, akkor meg vesszőt).

Köszönet azoknak akik Velem tartottak az elmúlt fél évben, hisz az Indablog statisztikák szerint voltatok szép számmal, remélem néha el is gondolkoztattak a gondolataim, azok meg arra voltak. Írni fogok mert szeretek, lesznek hip-hop kritikáim a Kultblogon "gringow" néven (ilyen alteregóval zenélgetek és osztom az észt zenéről), illetve polgári nevemen, Kollár Dánielként (ezt édesanyámék adták) fel-fel tűnök a PR Heraldon, ami az utóbbi időben csücsült, de talán erőre kap újra ezentúl, kötetlenebb formában.

Szép nyarat mindenkinek, most pedig töröljetek az RSS feedből;)

4 komment

Tudjuk ám...

danteraktív 2009.06.12. 10:18

A délutáni kutatásmódszertan vizsgámra való készülődés közben elsodort az érdeklődés (értsd: a lehető legminimalizáltabb, első látásra mégis átfogónak tűnő definíciótár megtalálása + Google) a Nexus BTL honlapjára. Az égvilágon semmi különös nincs rajta, mi több, elég kétezerkettes, rendelkezik viszont fogalomtárral több témakörben, így marketinges-piackutatásos szószedettel is.

Céges holnapra réteglexikont rakni meglehetősen kivagyi; legalábbis nem látom magam előtt a folyamatot, hogy a közép- és nagyvállalat reprezentánsa pattanásig feszült ideggel nyúl a telefonért, nehogy a versenytárs lecsapjon a kezéről egy olyan céget, amit a piac mindenhatósága felvértezett a rotálatlan faktormátrix ismeretének képességével.

Maga a lista persze - úgymond - kvantitatív, mint kvalitatív. Alább a kedvenc meghatározásom:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Hogy is betűzik azt, hogy bullshit?

Címkék: magyarország

Szólj hozzá!

Céges honlap a YouTubeon

danteraktív 2009.06.09. 10:38

Hallom is az 'Ezt miért nem én találtam ki!' homlokcsapásokat a minotor túlvégén kedves Vizitor; nyugi, nálam is pont ugyanez játszódott le. Alább a charlottei BooneOakley ügynökség honlapja. Tegye fel a kezét, aki embedelt már be honlapot?!

 

Nem kell hostolni, nincs frissítési kényszer, nem kell seozni (v-seozni meg pláne nem), ellenben az összes socialmediás rajongási formának, így láncreakciónak teret enged, ráadásul minden funkció (jelen esetben: link) működik. Kis- vagy középvállalatról lévén szó pedig el fog jutni a célközönséghez.

Egy baj van vele: annyira jó, hogy lehetetlen bármilyen hasonló formában még egyszer presztízsveszteség nélkül ellőni.

Címkék: viral youtube socialnetwork

Szólj hozzá!

Mad Avenue Blues

danteraktív 2009.06.07. 01:34

Ha már kampánycsend van, illik kampánycsendes bejegyzést is írni.

Sirassuk együtt a ATLt ezzel a remek ugcvel:

 

Címkék: reklám ugc

Szólj hozzá!

Vasárnapi kérdés

danteraktív 2009.06.06. 14:19

Ennek a postnak lineárisan "Nagy pénz, grundfoci - 5. rész" kéne, hogy legyen a fejlécében, de meguntam azt a sorozatcímet. Kellett volna még ugyan jobbikos etap is, viszont egyrészt belecsúsztam a kampánycsendbe, másrészt arról az agresszióról és metélt farkacskás tahóságról, amivel Ők tevékenykednek valószínűleg nem tudtam volna objektívan nyilatkozni. Marad a posztkampányzáró.

Annyival zárnám ezt az epés hercehurcát, hogy nézzünk rá, mi lehet a politikai kommunikációs górcső legnagyobb kérdése a holnappal kapcsolatban? Az, hogy a magyarkodó Orbán, vagy a nemzetegyesítő Szocorbán fog-e kijönni? Az, hogy Mesterházy Attila végül milyen absztrakt sikerként definiálja a lebőgést? Az, hogy fog-e valaki valakiket utcára hívni?
 
Kérdésből ezer lesz, tízezerféleképpen megválaszolva. Kapva kapnék emigyen az alkalmon, hogy feltegyem a sajátom: Mennyit ér magában a socialmedia 2009 Magyarországán?

 

Ugyanis az LMP-nek nem volt más. Lelkes, nincstelen házibuliszervező srácok, szimpatikus gondolatokkal, arc nélkül. Nincs médiabirodalom, nincs csókos, legfeljebb pár lézengő celeb, egyszer. Közösségi hálócsoport van, online aktivitások, gerillák vannak. Minden van, ami kiábrándult, trendi(wannabe) értelmiségi(wannabe) szemének-szájának ingere; maroknyi körben az LMPt cool szeretni, el is váratik, hogy ott szeretve legyen. Azon túl azonban semmi nincs. Még az utolsó hetekben kültérre tapétázott a/4es papírokra sincsen se zsidócsillag, se horogkereszt, se tolvajbandázás fújva alvázfestékkel. Hol marad a márkaélmény?! Ki a felépített politikuskarakter?!

A Lehet Más a Politikának olyanjai nincsenek. Facebook groupja van, pár ügyes ötletük és/mivel helytálló lopásuk is volt. Huszonéves netező budapestiek egy részénél működött.
 
Most jön a teszt, hogy jól számoltak-e, egyáltalán érdemes-e ilyen vállalkozásba belefogni, már ami a magyar politika alulról csákányozását célozza. Van-e az online közösségi térnek mérhető töredéknyi hatalma a televíziós propagandával szemben?
 
Nem, ez már több kérdés lenne, azt mondtam csak egyet teszek fel. Válasz köv.

 

Címkék: magyarország socialnetwork lmp politikaikommunikácio

Szólj hozzá!

Nagy pénz, grundfoci - 4. rész

danteraktív 2009.06.02. 12:08

Mikor a minap megalkottam a fejemben azt a valós tartalomtól következetesen mentes szómenést, amit a Magyar Demokrata Fórummal kapcsolatos postsorozati elem velejének terveztem, úgy kalkuláltam, hogy bőven megnyugtathatom a lelkiismeretemet azzal, ha a retinákba adok pár bekezdésnyi pökhendi győzedelmi éneket a vert hadak csonthalmairól, grátiszként nyakonöntve a sztenderd kesergő 'senki sem újít semmit, bezzeg a Zobamá'val, aztán mint aki jól végezte dolgát élesítek. Majd a gondolati sík utolsó órájában benyargalt Mr. Balaton és a modernitásszkepticizmusom valagára csapott.
 
Herényi Károly videóblogol. (a lejátszóhoz le kell görgetni a lap aljára mert szétestek az oldaldobozok; nem lehet minden tökéletes)
 
Középiskolás óraközi mainstream retorikát egy pillanatra kölcsönvéve "az a durva", hogy ha nettó ötletekben és csatornahasználatban mérjük az MDF-et, egész ügyes. Volt nekik ügyes húzásuk az örökösödési adó eltörlésével a középréteg irányába amit át is vittek, volt nekik ügyes húzásuk egy néhai közutálat, mai köztekintély leporolásával, illetve ha ügyesen nem is, de szórakoztatóan használnak új technológiákat (kenyér plusz cirkusz), amiken keresztül a frakcióvezetőjük méltatni tudja az időjárást, egy képviselőjük pedig... azt majd kicsit később.
 
Mivel az már nem a Danteraktív blog reszortja, hogy a politikai homokozólapátbunyókat elemezze, konklúziónként annyi, hogy ezek tényleg nem mindig olyan hülyék, mint amilyenek általában. Mind a két EP mandátumot meg fogják érdemelni, amit szereznek.
 
Most pedig a beharangozott záróakkord, Pettkó András képviselő karácsonyi köszöntője, hogy együtt érezhessük át az MDF médiapolitikai forradalmár mivoltját.

Címkék: magyarország mdf politikaikommunikácio

Szólj hozzá!

Nagy pénz, grundfoci - 3. rész

danteraktív 2009.05.28. 19:15

Ahogy azzal minden Nemzetközi-vel kezdődő szakon tanuló/tanult diák könyökkijövetelig tisztában van, létezik egy Jürgen Habermas nevű mindenes entellektuell. Rengeteg eszmefuttatásának egyike a legitimációs válság teóriája, ami dióhéjban annyit takar, hogy a XX. század mainstream politikai irányzatai (értsd: szocializmus, liberalizmus, konzervativizmus) köré szerveződött pártok konzekvensen túlígérik magukat, amit aztán jól nem teljesítenek, emigyen hiteltelenek lesznek, és nem marad más  nekik mint az ellen peremével (értsd: kommunisták, genocid zsidók, fasiszták) riogatva kalapozni a szavazatokért. Az elvi síkon ábrázolt meseszép választási kampány hundertprozent megvalósítása és a kiégett nácizás között megannyi átmenet van, a Szabad Demokraták Szövetségének hála viszont megismerhettük a matematikai egyenes B végpontját a gyakorlatban is.

A cél "200 000 plusz egy szabad, demokrata szavazó" - mondja Fodor Gábor megnyugható könyvklubelnök orgánumon -, azaz a parlamenti küszöb biztos átlépése. A pártnál '98 óta ez a cél, azóta három tavaszi éjjel átimádkozták magukat rajta, előrejelzésileg félő azonban, hogy jövőre ennek a fele sem lesz meg, így tudatosítani kell azt. Volt hozzá lelket megérintő ATL kampány meg online survey, aminek köszönhetően ha többel nem is, annyival okosabbak lettünk, hogy ha sok ellensége van valakinek, ne rakjon ki nyitott kérdőívet, mert arra az élesítés pillanatában rácuppannak a gégnerek, és arcon csapják - majd az utálat arcon csapott személye még inkább hülyét csinálhat magából, grátiszban.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(szünet)

Jópár perce ülök és gondolkozom, hogy mit lehetne még róluk mondani, de nekik már tényleg mindegy. Elküldöm Habermasnak esettanulmányként.

Címkék: magyarország szdsz politikaikommunikácio

Szólj hozzá!

Webtengó

danteraktív 2009.05.24. 16:43

2009-re nem hugyozzuk magunkat bokán ha belefutunk egy sportoló vagy sportcsapat online shopjába (szemöldökfelhúzás is csak akkor, ha nem), ahol aztán kedvünkre tölthetjük fel a lakást nélkülözhetetlen portékákkal, így szezonvégi kiselejtezésben vásárolt féláras Bayern München mezzel, dombornyomott Kobe Bryant labdával amivel nem lehet kosárlabdázázni, telefonelőfizetés mellé küldött Kásás Tamás fecskével, győzelmi mámorban sisakot dobó műanyag Schumacher babával, legkisebb rendelhető méretben is bokáig érő Atlanta Falcons melegítővel, már kiszállításkor is izzadt Federer fejpánttal, stb. - "Kinek mi a hobbija"(Tyler Durdan).

Figos ásványvízzel is, már ha.

Az sem feltétlenül újkeletű, ha ezek az intézmények online közösségszervezésbe fognak maguk is, hiszen üzletileg így a jó ha nem engedik ki elsőszámú aranytojóikat a kezük közül, hogy menjenek szabad vegyértéknek a világba. Megjelennek a web forgalmasabb helyein, regionális marketingstratégiát dolgoznak ki, ami túlmutat az addig működő prosztó vegyémezt merchandiseon. Ha például egy kínai játékost igazol a csapat, másnap indul a honlap kínai verziója, különböző földrajzi pontok szurkolói csoportjait begyűjtik és kedvezményekkel tutujgatják, interaktív és tartalomgazdag közösségi csoportokat üzemeltetnek ahol legalább annyi kerdőjel van a postokban, mint kijelentő, a gazdag klubok online tévét indítanak, a szegények nem. Iparággá nőtte ki magát az online sportmarketing, és a piac jellegéből adódóan (internetpenetráció és interaktivitás folyamatos növekedése mellett 'amíg a föld kerek, mindig lesznek drukkerek' - ez utóbbiért bocs) a 2010-es években sem fog visszavonulót fújni.

A minap belefutottam egy ügyes kezdeményezésbe a Liverpool FC honlapján, ahol is a szurkolók kérdésekkel találhatják meg az általuk félistenként tisztelt Rafael Benitez edzőt az 'Ask Rafa' felületen. "If you could ask Rafa Benitez anything in the world, what would you ask?", szól a szlogen, a lefolyás pedig úgy néz ki, hogy a sablonon (értsd: mondja mik lesznek az igazolások nyáron?) túlmutató kérdésekkel leültetik a mestert egy kamera elé, azt pedig ősszel fogjuk megtudni egy regisztrált tagoknak szóló exkluzív DVD formájában, hogy Beniteznek mik a kedvenc Beatles dalai (liverpooli edzőként merne neki nem lenni egy). Insight, insight, insight. Kérdést bárki szegezhet, csak név kell hozzá meg emailcím. Meg kérdés.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Te mit kérdeznél Csank Jánostól?

Címkék: socialnetwork sportmarketing

Szólj hozzá!

Maszop update

danteraktív 2009.05.22. 07:00

Kérdem én, akkor miért nem lehet egyszer egy tökös, provokatív kampányba beleállni? Miért nem lehet az ellenzék populista hangnemének a nyílt színen nekimenni? Miért nem jön ki a király meztelenül legalább megpróbálni igazolni a koronáját? - Danteraktív, 2009.05.12.

Itt is van, minden mi kitartó maréknyi szavazóbázis szemének-szájának ingere: 5 millió radikális, bezzeg mi akik bevezettük az országot az EU-ba (zászlóégetés, mint ijesztő elem), Megyeri-híd mint a fenntartható fejlődés szimbóluma, antidemokrata Orbán aki elzárkózik a párbeszédtől, majd a konklúzió a végén, mely szomorú szegfűk százezreit fogja felvidítani: "Megoldjuk ezt is, remélem."

 

5 pont amit egy részben önerőből, részben lejáratási hadjáratokon keresztül megtépázott kormányzó párt tehetne ehelyett:

- a 'majd lesz valami'nél konkrétabb üzenetet fogalmaz meg elképzeléseiről a 'szar lesz, de meg fogjuk oldani' vonal mentén

- sikerszimbólumként nem egy hidat tüntet fel, ami megépítése óta sajtótéma az alvállalkozói kinemfizetések miatt; ennél még egy mosolygó gyerekektől üde, felujított óvoda is jobb

- elfelejti a minden jobboldali fasiszta tételt, és a jobbos retorika piacgazdasági szempontból irreális populista zanzáira épít, a reálisokat pedig békén hagyja

- a sűrűn hangoztatott világgazdasági válság kihívásaitól nem húzódik vissza és kezeli pusztán fájdalmas döntések soraként, hanem azt rendezni tudó, pragmatikus politikai erőként mutatja magát pár múltbéli sikeren keresztül (Bokros Lajost pl. nem a rossz volt de kellett szerepben feltüntetni, hanem sikersztoriként, hiszen bő évtized távlatából csak az agyatlanok nem tekintenek rá akként)

- ha már égetnek EU-s zászlót, utána rakni a képeket mikor pár diák visszatűzte azt a Szabadság-téren 2006 szeptemberében; az embereknek nem arra van szükségük, hogy párt oldja meg helyettük az életüket, hanem arra, hogy párt segítse őket elképzeléseik megvalósításában

Minden más ezen felüli imázspolitikai szempont rendben van a spottal, például helyes benne a csaj.

Címkék: viral mszp magyarország politikaikommunikáció

Szólj hozzá!

Nagy pénz, grundfoci - 2. rész

danteraktív 2009.05.21. 13:22

Azért nehéz bármit is mondani a Fidesz MPSZ európa-parlamenti kampányáról, mert egyrészt a választáson valúszínűsíthető egymillió százalékos győzelmük mindenféle jelenlegi kritikát ellehetetlenít, másrészről pedig Orbán Viktor seggét nyalni a  szociáldemokrácia zászlaja alá ültetett narancsmezők árnyékában nem független bloggerre vallana. Két út látszik kirajzolódni: vagy semmit se mondok csak azt, hogy "Ha nem tetszik, el lehet menni más blogot olvasni!", vagy mégis mondok valamit (a kezdőmondatban kifejtett bármi helyett), és mivel a Csintalan műsorba betelefonáló nyugdíjasok nem olvassák tömegesen a Danteraktívot, csak Ti fogtok lehülyézni, hogy dehát nyertek, akkómeg?!
 
Felmerülhet a kérdés, hogy vajon az esélytelen, vagy az esélyes pártok felelőssége új irányok behozatala egy politikai kampányba? Előbbiek szorulnak-e figyelemfelkeltő kamikazeakciókra jobban, vagy utóbbiaknak van nagyobb mozgásterük eltérni a standard morcos, de reménykedő plakátcsaládoktól? Tízből kilencen nyílván az egyest mondanák, én azonban leszek az aki iksz/kettőt rak. 7-8 év dicstelen szocialista kormányzás után a Fidesz akkor is lépésben nyerne az EP -, országgyűlési választáson, ha Orbán egyik népbarát zakója látná el a párt kommunikációs feladatait, Répássy Róbert pedig Szíjjártó Péterrel vívna öldöklő párharcot a Mónika Show április elsejei különkiadásában arról, milyen arányban oszlik meg kettejük között a 110 IQ. Ilyeténképpen soha vissza nem térő alkalom nyílhatna arra, hogy ha nem is felejtik el az ökölbe szorult arcú flanel inges kisvállalkozó allegóriáját, érdeklődhetnének annak hogyléte felől.
 
Társadalmi párbeszédet - a magyar polkomm loch nessi szörnye, rengeteget hallani róla de még senki sem látta - kezdeményezni ildomos lenne, meg lehetne vitatni melyik lámpavasra akasszuk fel a kommunistákat, hogyan verje vissza a magyarság pajzsa a régió pénzügyi instabilitását meg a buzikat, stb... Happened to be ennek eszközét megszülte már a külvilág a webkettes és -hármas technológiák személyében, mi több, remek példákat is szolgáltatott annak használatára (Obama,Boris JohnsonBarroso). A hazai netező mindeközben lehet a Fidesz fanje a Facebookon, illetve nézhet kampánnyitó összefoglalót Armageddonos zenére, online TV címen...
 
Marad a remény.

 

Címkék: fidesz magyarország obama socialnetwork politikaikommunikácio

Szólj hozzá!

OTP rap

danteraktív 2009.05.18. 14:28

Ez a videó önmagában az UGC éra diadala az első másodperctől az utolsóig. Amennyiben  valamelyik konkurens bank kommunikációs holdudvara hozta össze, nagy respekt, ha pedig Dandog nem egy kilóra megvett szórakoztatóipari kubikus, még nagyobb. Köszi a linket Oizysnek a Kultblogról. 

Címkék: viral

1 komment

Almaprés

danteraktív 2009.05.13. 11:59

Megfogadtam, ha belefutok egy olyan kreatívba a Microsoft Apple-anyázó reklámkampánya során, amiről nem csak a komszolsárga irigység süt le (azaz kreatív), kirakom. Annak ellenére, hogy indonéz művészfilmek működő torrentjét megtalálni könnyebb dió, mint Őt, meglett:

Címkék: microsoft apple viral

Szólj hozzá!

Nagy pénz, grundfoci - 1. rész

danteraktív 2009.05.12. 13:56

Jeleztem az előző postban egy EP választási kampányelemzés sorozat indítását, uccu neki. Kezdeném a jelenleg kormányzó jövőbeli vesztessel, a Magyar Szocialista Párttal. Fair play.
 
".... azért dolgozik, hogy a ........... értékeket képviselje." Ha lenne egy szlogengyártó webapi, amiről default kampányokat lehet pénzért letölteni a költségkímélés jegyében, hogy ne kelljen külön kampánycsapatokat létrehozni és fenntartani, valami ilyesmi lenne a légypapírnak szánt ingyenes demoverzió a "Szavazzon az ország sikerére" és az "Xné Y Z, az Ön képviselője" üzenetek mellett. Mondjuk azt, hogy nem egy Karl Rove.
 
Kísértetiesen emlékeztet a helyzet tavaly februárra, amikor is dübörgött a népszavazási kampányidőszak - ha már a gazdaság nem is -, népbarát narancsba és neolib kékbe borult Magyarország, a vörösök meg lapítottak mint szar a fűben. Szigetvári Viktor úgy vélte, ezt a szavazást nem lehet megnyerni (amiben valószínűleg igaza is volt), akkor tehát atévők legyünk, hogy jól beledugjuk a fejünket a homokba, hátha mire kivesszük onnan már százágra süt a tavasz és ez az egész dolog, hogy igen-e vagy nem-e, háromszor, köddé válik, Orbán Viktort puccsal leváltják az övéi, a 'csőcselék' pedig vizitdíjemelési népszavazásért tüntet a Kossuth-téren. Nem így lett. Jogos a kérdés persze, hogy egy ilyen volumenű protestszavazás végkimenetelébe, mint amilyen Gyurcsány Ferenc ellenében volt bő egy éve, faragott-e volna bármit egy aktív kampány? Sokat biztos nem, így azonban elég erős hitelességi csorbát szenvedett a reformerimidzs.
 
 
Mi történik most? Alig egy hónap és EP választás, a szociknak kint feszít az utcán pár plakátjuk, unalmasabbnál unalmasabb, javarészt ismeretlen pártmacákról Göncz 'Jobb a béke' Kinga listavezetésével, akik olyan célokért küzdenek, mint a magyar nemzeti értékek, vagy a magyar nők helyzete. Nők helyzete... ez olyan, mint amikor egy lesújtó eredményeket produkáló focicsapat kirúgás szélén táncoló edzője a játékosok megfelelő, de még jobbá tehető fizikumával próbálja megnyerni a szurkolók és a menedzsment bizalmát, miközben azok bólyák ellen sem tudnak megcsinálni egy alap kényszerítőt. A párt főbb kommunikátorai, így Mesterházy Attila vagy Lendvai Ildikó pedig amikor csak tehetik hallgatnak az EP választásokról.
 
Az érem másik oldalán ha valakiknek, akkor a szocialista képviselőknek mindig is megvolt a pozitívumok kiemelésének képessége, a népszavazáskor magas részvétel miatti demokráciaünnep volt a 15% körüli nemek aránya, a recens Szili fiaskó után pedig az volt az emelt fővel vesztés alapja, hogy az egyébként kifejezetten népszerű házelnökasszony a párt országos népszerűségi adatait duplázva kétharmad-egyharmaddal kapott ki.
 
Időtlen idők óta húzódik a Szocialista Párt önértelmezési tusája, sorra ütik fel a fejüket balhék amik miatt olyan hiteltelenek lettek, hogy nincs az a mértékű mesterkélt Orbán-fóbia ami azon segítene. Mindig azt hisszük, hogy nincs nekik lejjebb, és mindig van. Következőre egy hónap múlva ilyenkor lesz nekik, ha előbb nem.
 
Kérdem én, akkor miért nem lehet egyszer egy tökös, provokatív kampányba beleállni? Miért nem lehet az ellenzék populista hangnemének a nyílt színen nekimenni? Miért nem jön ki a király meztelenül legalább megpróbálni igazolni a koronáját?
 
Kampányoldalnak készíteni egy kopogtatócédula leadási tájékoztatót persze olcsóbb.

 

Címkék: mszp magyarország politikaikommunikácio

Szólj hozzá!

Bezzeg post

danteraktív 2009.05.09. 17:10

Elérkezett az idő egy hamisítatlan nyugaton kolbászból van a kerítés bejegyzésre, ami most idő hiányában nem tér ki a jóléti államok újraelosztásrendszereinek nyolcvanas évek balatonos német családegyesülései során megjelenési kontrasztokban tetten érhető zsenialitására, ellenben annak manapság divatos konspiratív provinciális törekvéseire sem, pusztán arra kíván rávilágítani, hogy a jelenlegi magyar EP pártkampányok, melyek noha izgalmi szintben kétségkívül megütik Farkasházy Tivadar kismamai műsorsávban sugárzott sakkműsorát, kissé darabosak. Nagy pénz, grundfoci, részletek később.

Bezzeg Olaszországban, ahol él 50% plusz egy nemzetnyi okos ember, aki GDP arányos 104%-os eladósodottság idején megszavazott egy radikális adócsökkentést ígérő maffiát, olyan utcaplakátot is látni, amely még a nyelvnek be nem mutatott pógyesz turista szájára is ráfest egy mosolyt, mi több, nem Monty Python skitbe illő szocmamák madárijesztővé öltöztetésével teszi mindezt.

Ciao bella Europa.

Címkék: outdoor politikaikommunikácio

Szólj hozzá!

Brand touché

danteraktív 2009.05.05. 13:07

Magyar idő szerint kedd hajnalban hivatalosan is megkapta LeBron James az NBA MVP-jének, azaz Legértékesebb Játékosának járó díjat az idei szezonra; részletekért katt a kosárblogokra. Az ünnepély ceremóniamestere, aki valószínűleg a főszponzor Kia Motors egyik fejese per szóvivője (szabály: cégünket mélyen érintő válságban inkább még jobban beleállunk a kommunikációba mint büdzsét vágunk), meglehetősen megkeveri a lapokat a felkonf során, így ha valaki nem tudja eredendően a videó témáját, könnyen belezavarodhat, hogy akkor most ki szponzorál kit?!

Mintapéldája annak mikor a hirdető az esemény fejére nő, pedig esetében nem is arról szól a fáma, hogy lakótelepi majálison kap némileg nagyobb köztéri médiafigyelmet a dodzsemet és a kolbászsütőt üzemeltető önkormányzati mutyibété jelenléte a megérdemeltnél, hanem  vérprofizmus vagyon dollárszázmilliókból, papíron. Persze ez már az a pénz...

1:20-nál kezdődik a releváns rész, előtte ömlengés Jamesről, minek részleteiért katt a kosárblogokra.

Címkék: sportmarketing

Szólj hozzá!

Visszaszámlálás adásszünetig

danteraktív 2009.04.30. 13:05

A médiacountdownokban, aka azokban amikor egy óra számol visszafelé a képernyő jobb sarkában kis betűkkel vagy közepén tízszer akkorákkal, van valami szexi; lehet kollektívában izgulni amiatt, hogy lejártának másodpercében tényleg meg fog-e történni az a valami, ami be lett harangozva. Emlékezzünk Orbán Viktor 72 órás ultimátumának végperceiben is hogy daráltuk körmeinket, hogy navajon.

Ennél már csak az a vérnyomásnövelőbb, amikor olyasvalami felé közeledik a vizuális végzet visszafordíthatatlan vakvágánya, amiről fogalmunk sincs, micsoda.

Az elmúlt hetekben létrejött egy Base Online nevezetű ilyen, tisztességesen megközösségiportálcsoportoztatva (Facebook, MySpace és Iwiw),  .hu kiterjesztésű domainnel, aminek flyerszerű felépítése és az azon szereplő nevek erősen egy online hip hop rádió elindulását sejtették maguk mögött. Azon szereplő nevekre visszatérve egy szó erejéig szórakoztató volt látni, ahogy J Dilla és Black Milk majdhogynem ugyanakkora betűvel volt szedve mint Saiid vagy a Killakikitt, önbizalomhiány kilőve. (rapben annyira nem otthonos olvasóimnak ezt úgy tudnám érzékeltetni, mintha egy fociblog David Beckham - Böőr Zoltán,  Steven Gerrard - Pomper Tibor párosokkal promotálná magát)

Elhatároztam, hogy kivárom élőben a tegnap este 10-es indulás utolsó perceit, aztán jól meghallgatom magamnak. Pontban tízkor eljutott a számláló nulláig, megjelent helyén az ENTER menüpont, az izgatott user (én) pedig egy kattintással itt találta magát:

Nézzetek rá Ti is, hátha nagyobb sikerrel jártok.

Címkék: zene magyarország socialnetwork

Szólj hozzá!

Ass Of Mouth

danteraktív 2009.04.29. 15:54

El Pasadena, CA, 2009. április 29. - "Marketingkommunikációs mérföldkő", "televízió feltalálásához fogható reklámos csodafegyver", "gyógyír a többéves hanyatlásra", "Web 4.0". Ilyen, és ehhez hasonló terminusok repültek ki a Szilícium-völgy legújabb vívmányának, az Ass Of Mouth feltalálása alkalmából tartott díszbemutatót követő sajtótájékoztatón a résztvevő iparági újságírók és bloggerek Twitter fiókjaiból, miközben a Dehallucinogén Fogyasztói Jogokért Egyesület és a WHO közös ellendemonstrációját tartotta a rendezvénynek teret adó Orange County Cultural Centre előtt. A heves indulatokat annak a világhálón hetek óta keringő pletykának a bebizonyosodása váltotta ki, miszerint a WebVomit Inc. befejezte az Ass Of Mouth névre hallgató, fogyasztói attitűdöket gyomorüregi nyomással befolyásoló technológia fejlesztését, és egyből nagyközönség elé vitte azt, noha a hivatalos fejlegyzések szerint egyelőre csak Dél-Szerbiában felállított facebookrobotokon tesztelték.
 
A szakértők az AOM-et a legendás 2007-es Word Of Mouth felfedezés utódjának tartják, amikor is californiai tudósok maroknyi csapata kimutatta, hogy a nyugati típusú demokráciák lakói márkákról és termékekről is szoktak beszélgetni egymással. A reprezentatív percepciós kutatás egyik megdöbbentő eredménye akkor az volt, hogy a barát kategóriába sorolt kommunikátorok véleményén több esetben gondolkoztak el a befogadók, mint egy televízióképernyőn keresztül látott, ismeretlen testépítő ajánlásain.
 
Bull S. Hit, a fejlesztés vezetője a sajtótájékoztató során kifejtette, hogy forradalmi alkalmazásuk alapötlete azon a Marty Neumeiertől származó tételen nyugszik, miszerint "A brand is the gut feel of consumers". Az AOM mechanikájának lényege, hogy az internetezőket, akiket a nemzetközi TGI besorolás szerint egyezményesen magas fogyasztói státusszal tartanak számon világszerte, a visszaérkező cookiek alapján lemért téma- és márkapreferenciák alapján egy olyan bélrendszeri mozgást eredményező mágneses rezonancia éri a billentyűzeten keresztül, hogy a későbbi diarrheális tüneteket  csak kreditkártyájuk használatával előzhetik meg. Hit megnyugtatta az újságírókat arról, hogy a rendszer klinikailag tesztelt, a fizetési kötelezettségnek makacsan ellenállók esetében pedig bizonyos fiziológiai tényezők elváltozása után az alkalmazás automatikusan leblokkol, és IP cím alapján bemért jelzálogos terhelés ellenében állít ki a felhasználó számára kedvezményes hitelkeretet a vásárláshoz.
 
A Gazdasági Világszervezet vizsgálatot helyezett kilátásba a verseny tisztasága miatt, a WHO Higiéniai Osztálya szintúgy, az orosz kormány viszont táviratban üdvözölte a WebVomit vezetőit, és ismertette őket nagyszabású közbeszerzésének tervéről, miszerint a teljes külügyi computerparkjára installálni szeretné az alkalmazást.

Címkék: wom socialnetwork burleszk

Szólj hozzá!

Bók a Facebooktól

danteraktív 2009.04.28. 11:53

Kedves gesztust kaptam a piacvezető közösségi portáltól igyekezeteimért cserébe. A NetworkedBlogs alkalmazás olyannyira helyesnek találja a Danteraktívot, hogy nem átalkodott azt már fejlécében is kinyilvánítani. Mark Zuckerberg, köszönöm, igazán nem kellett volna!

 

 

 

 

 

Amennyiben szeretnél csatlakozni a magyar kommunikációs avar legcukibb blogjának ashton kutcheri sebességgel növekvő rajongótáborához, itt megteheted.

Címkék: facebook socialnetwork

Szólj hozzá!

Reamerikanizáció

danteraktív 2009.04.25. 20:44

Szeretjük azt, ha egy márkának van arca; az már idővel zavaró viszont, ha túl nagy. A minap elarénáztam másfél órát az életemből, közben bukkantam alább kifejtendő becsre.
 

Ahogyan a mellékelt ábra is mutatja, piros-fehér-kékbe és tartozékaiba borult a Levi Strauss üzlete. Dimenzióutazás időgép és LSD nélkül, hektárnyi úszómedencénk mellett sütkérezünk a metropolisz peremén, feleségünk gyönyörű és alkoholista, a kosárlabda- és futballliga déli államokra eső csapatainak túlnyomó többségét többségi tulajdonoljuk, az idillbe csupán a néha arcunkra fortyanó olajfoltok zavarhatnak bele; Cliff második. Texas Holds Us.

Idővel joggal tűnhet úgy számodra, Nyájas Olvasó, hogy a Danteraktív egy amerikaellenes blog és a gonzonak szánt kommunikációipari megmondások hátterében egy huszonéves pestinek álcázott vahhábita radikális áll; erről azonban szó sincs. Danteraktív nem Egyesült Államok, hanem WTF?!-ellenes.

 

Adva van egy farmergyár, mely egyetlen értékelhető regionális tevékenységként annyit tett le a közelmúlt asztalára, hogy bezárta helyi üzemét, állások százait megszüntetve mondjuk úgy negatív üzenetre építő PR kampányt folytatott. Minekután tavaszi-nyári kollekciója azt az egydimenziós USA túltengést hordozza magában, amire a Beverly Hills-i zsaru virágkorában volt szokás eladásösztönözni.

Barack Obama ennyire cool lenne, hogy jenki-trikolórba borítja a fele világot közvetve?

Nem vettem semmit.

Címkék: stratégia obama

2 komment

Polkomm Mixtape

danteraktív 2009.04.22. 16:16

Tegnap este részt vettem a Nézőpont Intézet "Hungary In 2025" előadássorozat legújabb állomásán, amin Hernádi Zsolt MOL-vezér adott elő. (a meghívásért és regisztrációért köszi Robin Mastersnek) Mindent összegezve egy korrektül felépített középbullshitet hallhattunk a rendszerváltás utáni Magyarország sikereiről, kudarcairól, kilátásairól, olajügyeinek sikereiről, kilátásairól. Olajügyi kudarcokról nem esett szó.

 
Ami újdonságként hatott beszédében az a különböző pártideológiai retorikák természetes összeeresztése, egymásra húzása, brikolása volt, akár egy mondaton belül is. Zeneproducer legyen a talpán, aki egy hasonló módon átgondolt és fogyasztható funkyalapú, keresztényrock akkordokat felvonultató, csángó motívumokkal teletűzdelt minimalista technora kever rá egy géppuskaszájú kambodzsai MCt a reggaedalokból megszokott, háttérben meghúzódó, üde Selassie samplerrel élénkítve. Csak úgy puffogtak az elmúlt évek polkomm pátoszai az éterben, volt szó neoliberális fordulati kényszerről (Gyurcsány), népi öngondoskodásra nevelésről (Kóka), morális válságról (Sólyom feat. Semjén) és kisember honfitársainkban szunnyadó kreativitásról (Orbán), adott bekezdés konkluziója irányába mutató szabad vegyítésekkel. Bónusztracknek kaptunk pár szociobarbár oligarcha megmondást, így "Miért az lett az érték, hogy melyik vállalkozó tud 2-3 év után kocsit cserélni, és nem a 15-20 éves megtakarítások okos fialtatása?", és egy Martonyi felkonfot, ahol percenként volt kihangsúlyozva (" ... magyar, hangsúlyozom, khm, magyar") a Magyar Olaj- és Gázipari NyRT. honi mivolta a hallgatóság azon részének, ahol eddig dél-argentín zöldmezős beruházásnak hitték.
 
Nyílván egy ilyen rendezvényen nem illik sehova sem húzni, még akkor sem ha a közönség jó része felhúzható műanyagkutyaként bólogat az erkölcsi válság és semmibe veszett rendszerváltáskori célkitűzések kifejezésekre, ezt az ügyes standuposok aduászaként szolgáló mindenhova adunk, és mindenhonnan elveszünk egy kicsit formulával lehet kivédeni. Az akadályt ügyesen át is vitte Hernádi, akinek kimunkáltságán látszott, hogy eddigi életében három nettó hónapot tölthetett médiatréningeken négyötödös eredménnyel, óramű pontossággal, higgadtan és szakértősen beszélt, az egysávos hangszín és a meghatározatlan végkifejlet hiánya azonban motorikussá és lélektelenné tette a beszédet. Hiába, nem lehet mindenki olyan veleszületett szónoki tehetség, mint az egyetlen fennmaradt amerikai kommunista.
 
Azzal a jövőképpel részemről legalábbis nem tudok sokat kezdeni, hogy az oroszok rossz fejek, bár az előadást követő Liverpool-Arsenal után magam is beláttam.


Címkék: magyarország politikaikommunikacio

1 komment

Hipnotikus bullshit

danteraktív 2009.04.16. 11:53

Az egész valamikor a múlt évtized végén kezdődött, amikor ágyékig letolt, titkon remélten eredeti, eszem legmélyén realizáltan hamisított Fubu nadrágban róttam a farkastörvények uralta Győr-Marcalváros II. utcáit (némi megalapozatlan harlemi áthallás egy békés későkádárista lakótelepre), kezemben kulcstartószalagot pörgetve, fejemre 4 óra irányába elfordított baseball sapkát biggyesztve lapoztam a játszótéri padok környékén ritkán felbukkanó Basket magazin valahogyan kicsikart két számát és néztem rogyásig a VHS-re rögzített, mindnyájunkban szép nosztalgiát ébresztő TV3 csatorna kosárközvetítéseiből elcsípett "I Love This Game" reklámokat hónapokon át, mivel a kilencvenes évek amerikai nagyvállalatainak marketingcéljai ritkán csengtek egybe a kelet-európai peremurbanisták feltétlen információ- és hirdetésellátottságával. Akkortájt szerettem bele az NBA brandkommunikációjába, bár ha valaki akkortájt azt mondja nekem, hogy ez az, valószínű egy addig nem ismert, ígéretes újoncra gondoltam volna hangzás alapján.

Az évek azóta pörögtek mint a díjgép, a szerelem pedig csak nem apadt. Mikor meglátok egy újabb montázst, mely ijesztően magával ragadó audiovizuális élményt nyújtva spártai harcosként ábrázol olyan fickókat, akik végtére is csak egy narancslabdáért ugrálnak  mint a bolondok, pillanatra megszűnik körülöttem a profán idő, és belemerülök a képernyőbe. Egy olyan liga, mely a teljes magyar nemzetgazdaságban forgó pénzek háromszorosát mozgatja meg évről évre, koncepciózus sportmarketingen keresztül olyan nimbuszt teremtve a játéknak, mely tinik százmillióit hülyíti meg világszerte egy életre.

Alább pár kiválogatott kedvenc az elmúlt évek terméséből:

A Goodby&Silverstein ügynökség filmje a 2007-2008as idényből. Később a Time magazin ugyanezt a megjelenítést használta fel egyik címlapján az akkori demokrata párti elnökjelöltek, Hillary Clinton és Barack Obama vetélkedésének ábrázolására.

 

2003-as rájátszásbeli spot fít Christina Aguilera. 

 

Végül a tavalyi bajnok Boston Celtics meccs előtti bemutatása. (csak az első perc érdekes és jogos, Clint Mansellt nem lehet elrontani)

 

Pedig akkora egy hatásvadász bullshit az egész.

Címkék: reklám stratégia sportmarketing

Szólj hozzá!

A gyilkos kilencvenes évek

danteraktív 2009.04.13. 15:43

Fesztiválokról másképp mint múltkor

A napon, napszemüveglencse átmosáson, mélydekoltázs bámuláson/dekoltázs mélybámuláson, emelkedő kimozdulási hajlandóságon, BL célegyenesen, NBA rájátszáson és kezdődő allergián kívül ("Mit adtak nekünk a rómaiak?")  van még egy szerethető dolog a tavaszban: ilyenkor minden valamire való troll rákockul a Sziget.hu-ra, hogy vajon feltűnnek-e remélt nevei a nyári fesztiválok programfüzeteiben. Vagy nem.
 
Az is bevett szokás volt 2008-ig mindezek után, hogy egy moderált anyázás mellett nyugtáztuk az évente még éppen biztos részvételi szintig emelt jegyárakat, aztán jól elmentünk valamelyik(ek)re. Idén a szervezők úgy döntöttek, szóljon hangosan az élet: öt számjegyű lesz mind a Sziget Fesztivál, mind a Balaton Sound napijegy. Majdnem másfélszeres emelés tavaly óta; derék dolog egy 7%-os reálbér visszaesésre taksált országban.
 

A Sziget Kft. két, úgymond prémiumrendezvényével láthatóan végérvényes lándzsát tört a külföldiek mellett. (mj: a Voltot ki kell venni a pikszisből, esetében meg sikerült tartani a vidéki mocsárbahányós rockfesztivál jelleget) A döntés azért összetettebb annál, mintsem egy sztenderd magunk elé böfögő lakótelepi zsidózással el lehetne rendezni; azt ugyanis a környező igyekezetek (pl. féláras hűségpromo diákoknak) mutatják, hogy Gerendaiék nem teljesen önszántukból nyomták meg erősebben a pénztárgépnyitót, hanem tényleg ennyire szar a pénzünk, hogy másképp nem tudják kivitelezni. Tavaly ilyenkor ugyanis 60 forinttal kevesebb volt egy euro, a britpop zenekarok menedzsereibe pedig kevesebb Toroczkai László szorult annál, mintsem foglalkozzanak ezzel. A külhoni látogatók száma exponenciálisan nő évről évre (2008-ban először túl is lépte a magyarokét a Hajógyárin), a belföldiek meg majd kigazdálkodják. A veleje végül a legerősebb hunyorgatások közepette is ki fogja, mivel azt nem lehet elvitatni a szervezőktől, hogy cool dologgá tették rendezvényeiket, a magyar meg van annyira sznob, hogy inkább hideg zabkását eszik két hétig, de akkor abban az öt percben mojitozik a Multicaféban.

A slágerfesztiválok buktatója középtávtól nem az áruk lehet, hanem a kínálatuk. A periodikusan ismétlődő So90's ha itthon át is megy évről-évre, a régióban gombamód szaporodnak a versenyképesebb események.

Ha az idei Balaton Sound programra nézünk, visszaesést tapasztalhatunk a tavalyihoz képest. A plakáton legnagyobb fonttal szedett Moby-Underworld hátonhordó duó ha nem is nagyon, de elmarad az előző évi Fatboy Slim - Massive Attack kettőstől, a sávokon lejjebb lépkedve pedig ugyanilyen finom minőségvesztést érezhetünk. Pláne, hogy a Thievery már áprilisban le is mondta, tippelni sem merek kik fognak végül színpadra állni július 9-től. Ezek a nevek  már önmagukban kezdenek kopni, ahogyan azt megszokhattuk itthon, nagyvonalakban leghamarabb hat-nyolc év csúszással kapjuk a nyugati hullámokat, levitézlett pénzfialda haknik formájában.

A baj az, hogy ez az Elbától keletre nem mindenhol van így. A Novi Sad-i Exit egy klasszissal jár a Sziget előtt (ráadásul egy évtized végi elvárásoknak eleget tevő honlapot is rittyentettek neki), itt pedig pár kiragadott név a 2009-es adriai elektronikus fesztiválprogramokból : Gilles Peterson, Jazzanova, Bonobo, Natural Self, Dj Vadim, Dj Yoda, Red Snapper, Fat City. Azt se felejtsük el, hogy az ottani Airborn fesztivál teljes három napos programjára annyi a jegy, mint másfél napi zamárdira. Frissebb zenék, frissebb arcok. Igaz  nálunk nem feltétlenül ismertek, mert sosem játszotta őket a Danubius. Elég rossz érzéssel tölt el az, hogy miközben itt a Rockefeller Skankre ugrálnak majd az emberek, addig párszáz kilométerrel lejjebb egy turisztikailag jóval vonzóbb övezetben nyoma sincs az időutazásnak visszafelé. Ilyeténképpen ugyanis fordítva kéne, hogy legyen.

Ha meg akarjuk tartani a most még ütemesen növekvő fesztiválturizmusunkat, sokkal jobban kell differenciálni a rendezvényeket. El kéne felejteni a költségminimalizáló road-show jelleget, hogy ugyanarra az infrastrukturára jellegében ugyanazt a "mindenkinek adjunk kicsit" turmixot öntsük rá rotáló zenészekkel, és csinálni egy, az évtized végi trendekkel lépést tartó, első pillantásra rétegnek tűnő electrofesztet, egy világpoppal együtt mozgó nagyrendezvényt, meg maradjon a Volt olyan magyaroknak szánt egyveleg, amire idén is pozícionálták.

Hosszútávon ugyanis szét fogja forgácsolni a Sziget Kft-t az Out Of Space, ha minden így marad.

Címkék: zene magyarország stratégia

Szólj hozzá!

Sziget Hitel

danteraktív 2009.04.08. 16:25

Derűs utópisztikus képet fest a Filatorigát környéke bő négy hónap múlva. 

Provident ügynökök kínálnak a Margit-híd Budai hídfőjénél Sziget Gyorshitelt a VBK itatta deszkások ötveneseket tarháló maroknyi csoportjának kedvezményes THM-mel és szülői házuk jelzálogosításának lehetőségével, minek köszönhetően azok pár órával később fejenként két Athlon behajtó közé zárva fejelgetik felváltva a korlátot önkívületben a Nagyszínpadnál. Karsai József eközben a bejárat előtti hídnál tüntet óbudai nyugdíjasokkal a rendezvény azonnali megszűntetéséért, a demonstráció felénél a követelési pontok közé emelve a 25 év alattiak alkonyat utáni nemi aktusának országos betiltását miután egy ír lakatos fiú, hatósági jegyzék szerinti R. McCormick az emelvény melletti bokorban  kezd el üvöltve szexelni az Offspring koncerten megismert H. Hilderbrand dán tehenészlánnyal. Józan magyar fiatalok mindeközben búslakodva szotyoláznak és zsidóvicceket mesélnek egymásnak a HÉV-megállóban. A Hajógyári-sziget másik oldalán azonosítószám nélküli, sötétben csak mozgásukból következtetett marijuanafogyasztó Staff tagok lövöldöznek sorozatvetővel a Dunába, több Pestről illegálisan beúszni vágyót súlyosan megsebesítve. A túlkapások szervezői utasítását a Sziget Kft. elnöke élő telefonos kapcsolatban cáfolja Várkonyi Andreának a Tények Estében. A kinti parázs események árnyékában az MVMtől bérelt, előtte még csak egereken tesztelt extra magasfeszültségű drótkerítésen belül zavartalanul folyik a XVII. Sziget Fesztivál. A Jobbik Magyarországért Mozgalom közleményben állt ki a megnevezésük szerinti "Kulturális Vasfüggöny" lebontása mellett, Morvai Krisztina több éve húzódó értelmezési vitájának vetett véget, amikor is Gerendai Péter alapján hosszúhajú, napszemüveges rendezvényszervező- és fogyasztó fiataloknak definiálta a "magukfajták" terminust. Az esti programmal párhuzamosan a környékbeli Filléres kocsmába bejelentett Kárpátia koncertet a túlzott érdeklődés miatt a zenekartagok még a délutan folyamán elhalasztották, és az augusztus 20-i tüzijáték során fogják megtartani a Nemzetbiztonsági Hivatal dísztermében.  Helyszíni tudosítók szerint az este legnagyobb sztárjaként beharangozott Fatboy Slim kedves gesztusnak szánt, borzalmas kiejtésű "Szevasz Sziget!" köszöntésének első részét általános tanácstalanság fogadta a közönség soraiban, az azt követő napok blogbejegyzéseiből pedig megtudhatjuk, hogy az éjjel legnagyobb nyertese az az eddig be nem azonosított délpesti gyroszos volt, aki 1:30 magasságában a SoproniRocks színpad melletti sörsátorban vett eurot tömegesen illuminált német punkoktól.
 
Ők mind elmentek otthonról.

 

Címkék: zene burleszk

Szólj hozzá!

Subway vs. Értelem 2:0

danteraktív 2009.04.05. 14:36

A Subway honi képződménye alapjáraton hülye, erről már írtam; most ismét klaviatúra ragadásra késztetett. Fenti fotó az oktogoni éttermük utcaoldaláról készült, ahol az ominózus molino díszeleg, és Phili burger fogyasztásra hív.

Kezdjük az evidenciális helyesírási hibával: Philly, nem Phili - már amennyiben Philadelphia városának köznyelvi becézésére utal. Márpedig arra, hiszen a méltán finom Philly burger subway klónjáról van szó, ropogós steakhússal és lágy krémsajttal, melynek tüzetesebb részletezését még el nem fogyasztott ebédem fényében abbahagyom. Visszatérve a plakátra, a konzekvenciának  legalább adhatunk kreditet, hiszen a jobb alsó sarokba küldött angol mutáció is egy L-el íródott. Középiskolás röpdolgozatokban jobb helyeken két piros vonalat kap az ilyen hiba, mely vonalak stratégiai gondolkodásmódra már tinédzserkorban fogékony elszenvedői bátran bújhatnak ezután a mögé, hogy az ország egyik legforgalmasabb csomópontján nagyon sok pénzt keresnek abból emberek, hogy nem precízek és igen tudatlanok. Persze hallom/látom az okostojásozó hangokat/tekinteteket; pontosan ilyeneket kaptam akkor is amikor bementem hozzájuk szólni, hogy le kéne cserélni amennyiben el szeretnék kerülni, hogy nyugati turisták, vagy a hegyeshalmi határátkelőt ténylegesen és/vagy fejben egyszer átlépő itthoniak kánonban röhögjék őket arcon. Avagy maradjon fent, tanuljon meg a világ úgy írni, ahogy mi, csak akkor senki se bukjon ki, ha bukarestivé válunk.

Van azonban egy elírásnál fontosabb gikszer a dologban: bő évtizedes időutazás, visszafelé. Mutasson valaki egy valamirevaló hirdetőt, aki amerikanizmuson keresztül hirdet 2009ben?! Az Egyesült Államok ugyanis nem cool. Az volt 15 éve, de akkor még volt nekik irigylésre méltó gazdaságuk, hitelességük meg Michael Jordanük. Akkoriban lehetett vele vakítani a keleti tahót, minél extravagánsabb kék-fehér-piros volt a csomagolás, annál jobban fogyott a termék, lásd Manhattan jégkrém. Az USA imázsa egyenlő volt a csodaországével, mígnem az ezredfordulónál jött W, látott, majd gyorsan ám annál szisztematikusabban porig rombolta azt. Manapság az onnét érkező gazdasági gebasz miatt pedig még inkább ökölbe szorult kezekben érhető tetten az emberekben megbúvó amerika zsiger. Azt átkódolni évtizedek munkája lesz, arra legalábbis blődség most egy ikszedik  felhőkarcolós eladásösztönzést építeni, hogy a jelenlegi elnökük (bőrszíne) ideig-óráig cool.

Kettőből semmi.

Címkék: magyarország outdoor

Szólj hozzá!

Szextippet szavazatért

danteraktív 2009.03.30. 21:38

 

 

 Rogán Antal Budapest-Belváros-i polgármester, néhai pártököl bulvárlapot indított saját magáról.  Az V. Kerületi Önkormányzat gondozásában megjelenő City havi tabloid ugyanis az államigazgatási tájékoztatófüzetek tradicionálisan csontszáraz, túlnyomórészt vizionált projekteredményfelsorolását kívánja megtörni némi pinával.

A kezembe került márciusi szám rögtön az első lapozás után a fideszes ex-frakcióvezető családi fészkének bensőségét tárja elénk, hátul pedig Puskás András alpolgármester formál mesterkélten boldog á-t száján ugrás közben, kezében Guitar Hero, jobbján fia. A körülölelő képekből kiderül, hogy Rogán ugyanúgy tud kék pólóban kanapén mosolyogni és büszke apaként gyermekére nézni, mind bármelyikünk, mi több, értéket képvisel neki felesége, Cilike szülőházáról készült olajfestményük; Puskáson mindeközben megrögzött kosaras portékájaként díszeleg ránézésre hamisított Cleveland Cavaliers melegítő pólója. Határozott vektorként töri útját az emberi vonal. A saccper húsz oldalas pletykalap fennmaradó 17 töltelékoldalán néhány, túlnyomórészt vizionált projekteredmény felsorolása után érkezik a helyi celeb Szipál Márton parasztvakításra tökéletes hollywoodi karrierje, a talkshowszamaritánus szerepe előtt vörösmarty téri gesztenyeárusként funkcionáló Joshi Barath mély szerelme a Vörösmarty Tér irányába, Balogh Gábor öttusázó és Egy Playmate modell barátnőjének az olvasókkal Miamiból megosztott szextippjei, az ötmillió szépségkirálynő országában kötelező 'Legszexibb Rendőrlány' rovat és a még kötelezőbb Kordáék, akik csak úgy. Kivitelezésében, tartalmában hundertprozent pletykalap, ingyenesen terjesztéssel.

Az V. Kerület Önkormányzata megalapozottan lépett a rendeltetés szerinti általános iskolás papírgyűjtések tartóbálájaként szolgáló ingyenes körzeti hírlapok bulvárosításával. Magyarországon a rendszerváltás utáni rendezetlen médiaviszonyok gyökerein megkapaszkodva egyrészt igen erős a lokális sajtó, másrészt a bulvár a nép lelke. Utóbbi világsztenderd, ám a helyzet annyiban másabb itthon, hogy a lakosság méretéből adódóan kicsiny és ezer darabban fekvő az a réteg, amelyet a csillagaink bevonása nélkül eredményesen lehet egy füst alatt megszólítani. A bulvár pedig alapvetően jó, napi másfél millió magyar azért mégsem tévedhet. A bulvársajtóba be kell kerülni, mivel a másfél millió embernek úgy kéne nem tévednie, hogy az a belőlük élőknek jó legyen.

Lapot csinálni pedig hosszútávon kifizetődőbb, mint lojális újságíróbázist kialakítani és ápolgatni. Márpedig a lapokat manapság csinálják, nem írják, ne adjisten szerzik; a Hírlap óta tudjuk, hogy laptulajdonos nem úgy lesz valaki, hogy okos és kap, hanem úgy, hogy gazdag és vesz. A belvárosi elnöklésnek szintúgy van pénze arra, hogy egyéb információs csatornáin kívül fenntartsa ezt a giccset.

Saját, hosszútávú politikai hasznát nézve nagyon is jól teszi.

Címkék: fidesz bulvár magyarország politikaikommunikácio

Szólj hozzá!