HTML

Danteraktív

Az információs dzsungel könyve.

Ezek követnek

Orwell 2.0

danteraktív 2008.12.18. 11:51

"Olyan mélységbe süllyedtünk, ahol már az egyértelműt is megkérdőjelezi az intelligens ember." (George Orwell)
 
Ki lehet kezdeni, hogy mi az egyértelmű - meg ki az intelligens. Az intelligencia itt az évtized végén arról szól-e, h a lehető legszisztematikusabban és hatékonyabban nyomul valaki, vagy erős identitással, tényleges és pszichés csatornák tucatjait bezárva létezik? Ha mindkettő, akkor hol vannak a koordinátarendszerben a személyre szabott pontok, esetleg már csak mátrixokban tudnánk erről beszélni?
 
Tudja a fene, majd ha unatkozó milliárdos leszek írok erről egy könyvet - mindenesetre nekem ebben a Facebook Connectben van valami difi, ami miatt egy újabb lappangó szabadságom elleni támadást érzek.
 
Facebookékra egyébként is jellemző ez a nagy arccal bevállalunk mindent attitűd, aztán ha forranak ellenünk a fórumok írunk a Zuckerberg blogon egy könnyekkel teli 'emberek vagyunk, hibáztunk' postot. Személy szerint ildomosobbnak gondolom még így is ezt az üzleti modellt, mint másokat, de a kontinuitását figyelembe véve nem tartom valószínűnek, hogy jövőben nem jönnek majd továbbra is folyamatosan a személyi szabadságot hol jogilag, hol csak etikailag sértő mozdulatok tőlük.
 
Az új funkció azon alapszik, hogy aki él vele, láthatóvá teszi webes szörfözését mások számára (közösségi médiás cikkben most persze a 'barátok' és 'ismerősök' szavakat kellene használnom), és megkíméli a Ti. Felhasználót azoktól a fáradalmaktól, hogyha lát egy jó videót, azt ne az eddigi csatornákon - így mail v ism - lője tovább barátainak és ismerőseinek (csak sikerült), hanem ők egyből láthassák azt amit néz és instant rá tudnak pörögni ők is, gyorsabb és interaktívabb lesz a tartalom megosztása. Ettől majd egyszerre fognak többen ugyanazon az oldalon boldogan uniqueuserkedni, brandet többen látják, kúsznak felfelé a hirdetői árak, ergo mindhárom oldal nyer, www=WinWinWin.
 
Az adatvédelmi kivetnivalókról nem akarok hosszasan értekezni, megtették azt már mások, csak annyit fűznék hozzá, hogy engem alapjáraton baromira zavar, ha mások látják, hogy a privát szférámban mit csinálok. Márpedig a saját netes szokásaim (kicsit sok lenne a kultúra szó) mindenképpen oda tartoznak. Mint ilyen, nem is fogom használni a Connectet, majd elküldöm ezután is mailben/ismben ha vkivel vmit meg akarnék osztani,  legfeljebb idővel bekerülök a spamszűrőjébe. De lesznek akik fogják. Sokan. Nagyon sokan. Mert kényelmesebb, mert gyorsabb, mert jobban belevájkálhatunk 'barátaink, ismerőseink' életébe, illetve nagyobb dózisban lehet tolni magunkat a másik arcába. Majd mások is vájkálnak, idővel elvesztjük a kontrollt, hogy kik és mit - dehát ez a kettőpontnulla lét velejárója.
 
Az Orwell 2.0. Megcsináltuk;)

Címkék: facebook connect socialnetwork

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://danteraktiv.blog.hu/api/trackback/id/tr61829606

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sofokles · http://sofokles.blog.hu 2008.12.18. 19:32:34

Engem már az kiakaszt, hogy a Facebook össze-vissza kiírkál minden szirszart, hogy ki mit csinál, mit csinált, hogy érzi magát, meg hogy az ismerősöm egy számomra tök ismeretlen ismerőse mit kommentelt egy fotón, amit az ismerősöm egy másik ismerőse töltött fel róla, és és megtagelte rajta az ismerősömet. Szóval Facebook fakk. És akkor a kisalkalmazásokról ne is beszéljünk, amik hamarosan jönnek Iwiw-re is, és én már előre félek, hogy milyen pokolelszabadulás lesz majd...

danteraktív 2008.12.18. 20:49:56

Simán. Dehát ez az a láthatatlan kéz, csak nem az adamsmith-i, hanem az orwelli, h még az ún. okos embereket is elvakítja ez a nyomassuk magunkat a neten story. Hogy szárnyal a Twitter is, meg idő kérdése, h a Turulcsirip is bepörögjön itthon.

Én azt látom egy nagyon rossz tendenciának, hogy folyamatosan haladunk a kontrollálhatatlan webes adatvédelem felé.'Thank you! Your transaction has recorded' és hasonló ablakok a Facebookon. Nem tudsz velük semmit tenni, és itt aztán baromira nem IT bűnözésről van még szó, hanem mezei portálfunkciókról.

Ez tényleg baromi ijesztő...

_original 2009.03.15. 18:56:37

a, a facebookon a rólad megjelenő információkat te tudod kontrollálni, engedélyezni
b, azt, hogy mit akarsz látni, azt is te tudod bállítani

c, ha ezeket nem teszitek meg és emiatt bosszant a dolog, hogy nem találja ki hogy mire vagy kiváncsi, akkor lustaságról beszélünk, nem rossz rendszerről :)

d, az orvelli idő nem a facebookkal jött el, hanem a Google megjelenésével :)

süti beállítások módosítása