HTML

Danteraktív

Az információs dzsungel könyve.

Ezek követnek

A gyilkos kilencvenes évek

danteraktív 2009.04.13. 15:43

Fesztiválokról másképp mint múltkor

A napon, napszemüveglencse átmosáson, mélydekoltázs bámuláson/dekoltázs mélybámuláson, emelkedő kimozdulási hajlandóságon, BL célegyenesen, NBA rájátszáson és kezdődő allergián kívül ("Mit adtak nekünk a rómaiak?")  van még egy szerethető dolog a tavaszban: ilyenkor minden valamire való troll rákockul a Sziget.hu-ra, hogy vajon feltűnnek-e remélt nevei a nyári fesztiválok programfüzeteiben. Vagy nem.
 
Az is bevett szokás volt 2008-ig mindezek után, hogy egy moderált anyázás mellett nyugtáztuk az évente még éppen biztos részvételi szintig emelt jegyárakat, aztán jól elmentünk valamelyik(ek)re. Idén a szervezők úgy döntöttek, szóljon hangosan az élet: öt számjegyű lesz mind a Sziget Fesztivál, mind a Balaton Sound napijegy. Majdnem másfélszeres emelés tavaly óta; derék dolog egy 7%-os reálbér visszaesésre taksált országban.
 

A Sziget Kft. két, úgymond prémiumrendezvényével láthatóan végérvényes lándzsát tört a külföldiek mellett. (mj: a Voltot ki kell venni a pikszisből, esetében meg sikerült tartani a vidéki mocsárbahányós rockfesztivál jelleget) A döntés azért összetettebb annál, mintsem egy sztenderd magunk elé böfögő lakótelepi zsidózással el lehetne rendezni; azt ugyanis a környező igyekezetek (pl. féláras hűségpromo diákoknak) mutatják, hogy Gerendaiék nem teljesen önszántukból nyomták meg erősebben a pénztárgépnyitót, hanem tényleg ennyire szar a pénzünk, hogy másképp nem tudják kivitelezni. Tavaly ilyenkor ugyanis 60 forinttal kevesebb volt egy euro, a britpop zenekarok menedzsereibe pedig kevesebb Toroczkai László szorult annál, mintsem foglalkozzanak ezzel. A külhoni látogatók száma exponenciálisan nő évről évre (2008-ban először túl is lépte a magyarokét a Hajógyárin), a belföldiek meg majd kigazdálkodják. A veleje végül a legerősebb hunyorgatások közepette is ki fogja, mivel azt nem lehet elvitatni a szervezőktől, hogy cool dologgá tették rendezvényeiket, a magyar meg van annyira sznob, hogy inkább hideg zabkását eszik két hétig, de akkor abban az öt percben mojitozik a Multicaféban.

A slágerfesztiválok buktatója középtávtól nem az áruk lehet, hanem a kínálatuk. A periodikusan ismétlődő So90's ha itthon át is megy évről-évre, a régióban gombamód szaporodnak a versenyképesebb események.

Ha az idei Balaton Sound programra nézünk, visszaesést tapasztalhatunk a tavalyihoz képest. A plakáton legnagyobb fonttal szedett Moby-Underworld hátonhordó duó ha nem is nagyon, de elmarad az előző évi Fatboy Slim - Massive Attack kettőstől, a sávokon lejjebb lépkedve pedig ugyanilyen finom minőségvesztést érezhetünk. Pláne, hogy a Thievery már áprilisban le is mondta, tippelni sem merek kik fognak végül színpadra állni július 9-től. Ezek a nevek  már önmagukban kezdenek kopni, ahogyan azt megszokhattuk itthon, nagyvonalakban leghamarabb hat-nyolc év csúszással kapjuk a nyugati hullámokat, levitézlett pénzfialda haknik formájában.

A baj az, hogy ez az Elbától keletre nem mindenhol van így. A Novi Sad-i Exit egy klasszissal jár a Sziget előtt (ráadásul egy évtized végi elvárásoknak eleget tevő honlapot is rittyentettek neki), itt pedig pár kiragadott név a 2009-es adriai elektronikus fesztiválprogramokból : Gilles Peterson, Jazzanova, Bonobo, Natural Self, Dj Vadim, Dj Yoda, Red Snapper, Fat City. Azt se felejtsük el, hogy az ottani Airborn fesztivál teljes három napos programjára annyi a jegy, mint másfél napi zamárdira. Frissebb zenék, frissebb arcok. Igaz  nálunk nem feltétlenül ismertek, mert sosem játszotta őket a Danubius. Elég rossz érzéssel tölt el az, hogy miközben itt a Rockefeller Skankre ugrálnak majd az emberek, addig párszáz kilométerrel lejjebb egy turisztikailag jóval vonzóbb övezetben nyoma sincs az időutazásnak visszafelé. Ilyeténképpen ugyanis fordítva kéne, hogy legyen.

Ha meg akarjuk tartani a most még ütemesen növekvő fesztiválturizmusunkat, sokkal jobban kell differenciálni a rendezvényeket. El kéne felejteni a költségminimalizáló road-show jelleget, hogy ugyanarra az infrastrukturára jellegében ugyanazt a "mindenkinek adjunk kicsit" turmixot öntsük rá rotáló zenészekkel, és csinálni egy, az évtized végi trendekkel lépést tartó, első pillantásra rétegnek tűnő electrofesztet, egy világpoppal együtt mozgó nagyrendezvényt, meg maradjon a Volt olyan magyaroknak szánt egyveleg, amire idén is pozícionálták.

Hosszútávon ugyanis szét fogja forgácsolni a Sziget Kft-t az Out Of Space, ha minden így marad.

Címkék: zene magyarország stratégia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://danteraktiv.blog.hu/api/trackback/id/tr111062545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása